sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Tv-sarjoista

Katson erittäin paljon elokuvia, mutta vielä sitäkin enemmän tv-sarjoja. Ihan ensimmäisiä sarjoja, mitä tuli katsottua olivat tietenkin jotkut simpsonit yms. piirretyt. Vasta kuitenkin joskus ala- ja yläasteen vaihteilla aloin seuraamaan episodipohjaisia jaksoja, joiden juoni jatkuu jakso jaksolta.

Lempi tv-sarjojani:

Tämä kyseinen sarja on lähellä sydäntä. Sarja kertoo perheenisästä, Walter Whitesta, lukion kemianopettajasta joka sairastuu parantumattomaan syöpään. White on kyvytön maksamaan syövän hoidoista tulevia laskuja, sekä elättämään perhettään. Tästä syystä hän alkaa valmistamaan amfetamiinia entisen oppilaansa kanssa.

Sarja on erittäin hyvin kirjoitettua ja pitää mielenkiinnon alusta loppuun kokoajan yllä. Olen nähnyt sarjan kahdesti ja tarkoituksena olisi nähdä se vielä ainakin kerran.

Arvosana: 9/10


Game of Thrones on George R. R. Martinin kirjojen pohjalta tehty fantasiasarja. Tämä vielä keskeneräinen sarja kertoo Westerosin ja Essosin maalla tapahtuvista asioista. Sarjasta on hankala alkaa yksityiskohtaisesti selittämään mitään, sillä se sisältää hyvin monta keskeistä  henkilöä sekä tapahtumaa. Sarja sisältää paljon väkivaltaa ja tiukkoja toimintatilanteita, mutta on myös kirjoitettu erinomaisesti. Joka viikko uuden jakson ilmestyessä jäät odottamaan seuraavan viikon julkaisua. 

Arvosana: 9/10

Aloitin tämän sarjan katsomisen vastikää ja olen nähnyt vasta ensimmäisen tuotantokauden, mutta rakastan sitä ja se pääsee ehdottomasti tähän kolmen parhaan listaan. Oswald State Maximum Security 

Oz = Oswald State Maximum Security Penitentiary kertoo siis yhdysvaltalaisesta vankilasta ja yhdestä sen osaston vangeista. Sarjassa kuvataan todella hyvin vankien ja vankilahenkilökunnan elämää. Lähestulkoon jokaisen vangin taustat esitellään ja sarja kuvaa heidän selviytymis strategioista vankilassa, eri jengien ja rotujen keskellä. Sarjan ensimmäinen kausi julkaistiin 1998 joten se eroaa hyvin paljon nykypäivän skenestä. Tunnelma ja tunteet tuodaan ihan eritavalla esiin. 

Arvosana 9/10

Muita sarjoja mitä olen katsonut.

Lost 7/10
Sopranos 9/10
Jericho 6/10
Daredevil 7/10
Heroes 6/10
Dexter 9/10
Narcos 7/10

Lisäksi on muutamia sarjoja mitä olen aloittanut, mutten jaksanut kattoa loppuun asti. 


Nuori yrittäjyys

Heti Lybeckerin ensimmmäisenä vuotena meille ilmoitettiin mahdollisuus osallistua Nuori yrittäjyys - ohjelmaan koulutuksen toisena vuotena. Päätimme tällöin pienen kaveriporukan kanssa perustaa voittoa tavoittelevan yrityksen.

Toinen vuosi tuli ja pystyimme aloittamaan yritystoimet. Neljänneksi jäseneksi saimme juuri koulun aloittaneen ykkösluokkalaisen jolla oli jo paljon kokemusta yrityselämästä. Hän saikin yrityksellemme aika hyvän kickstartin ja on työskennellyt paljon mahdollisten asiakkaiden saavuttamiseksi. 

Pitkän mietinnän jälkeen päädyimme antamaan yrityksellemme nimen: Visualchain NY. Ostimme jopa alihankintana logon joltain amerikkalaiselta graaffisen suunnittelun ammattilaiselta.











Wow man. Yrityksemme siis tarjosi laajalta kaikkea audiovisuaalisen ja media-alan palveluita yrityksille, järjestöille/yhdistyksille ja yksityishenkilöille.

Keikkoja oli aika paljon. Vakituisena keikkana kävimme streemaamassa nettiin Raahen kaupunginvaltuuston kokouksia kerran kuussa.

Muitankin streemaus töitä oli. Striimasimme nettiin muummoassa Suomen ajokoirajärjestö Ry:n vuosikokouksen, sekä paikallisten vaateliikkeiden muotinäytöksen.

Teimme myös tekstitystyön erään järjestön opetusvideoihin. Materiaalia oli noin tunnin verran, mutta jälkikäsittely ja tekstien editointi vei aikaa yhteensä yli kymmenen tuntia.

Kuvasimme ja editoimme Raahen lukion vanhojen tanssit 2016. Kävimme siis tanssimassa lukiolaisten kanssa, ainoana erona se, että tanssiparimme oli kamera.

Varmasti laajin, haastavin sekä mielenkiintoisin projekti oli mainosvideon kuvaus Kuntokeskus Sisulle. Kuvasimme kahtena päivänä ja materiaalia kertyi noin neljän tunnin verran. Tästä täytyi sitten karsia parhaat joukosta ja niistäkin kertyi yli tunnin verran materiaalia. Tällähetkellä leikkailen ja editoin niistä noin minuutin pituista mainosvideota joka tulee julki todennäköisesti kesäkuussa. 

keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Koulutyö - Taru Torttujen Herrasta





Lybeckerin 1. vuonna äänityönkurssilla meidän tuli äänittä kuunnelma pituudeltaan 1-2 minuuttia. 

Ryhmittäydyimme ja aloimme pohtimaan ideaa. Muutaman idean hylkäämisen jälkeen aika alkoi loppua ja oli pakko päätyä johonkin ideaan. Koska joulu oli ihan nurkan takana, päätimme tehdä joulu aiheisen muunnelman Taru Sormusten Herrasta. 

Näinpä äänitimme kuunnelman. Työ meni opettajan seulan läpi juuri ja juuri, mutta ainakin meillä tekijöillä oli hauskaa sitä tehdessä. Siitähän se on kiinni, right, right? 

Mukana olleet:

keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Harrastukset

Pienempänä olin hyvin urheilullinen kaveri. Ensimmäinen joukkuelaji jota pelasin hartaasti oli jalkapallo. Pelasin noin kuusi vuotiaasta lähestulkoon yksitoista vuotiaaksi. Toimin yleensä joukkueessa maalivahdin roolissa. Vaikka pelasinkin monta vuotta en koskaan kokenut olevani tarpeeksi hyvä toimiakseni joukkueen eduksi. Näinpä lopulta minut erotettiin tiimistä ja harrastus jäi sikseen, sillä en halunnut treenata ns. huonompien joukkueessa.

Urheilupuolella tuli kokeiltua kaikenlaista. Yleisurheilua harrastin useamman vuoden, mutten ikinä erikoistunut mihinkään lajiin. Jalkapalloonkin yritin liittyä uudestaan, mutta se ei enää innostanut. Mikään ei vaan oikein tuntunut innostavan ja viimeiset sijat kisoissa eivät tuoneet motivaatiota yhtään lisää, joten joukkuelajit jäivät historiaan.

Ala-asteen loppupuolella aloitin kavereiden suosituksien takia aikidon. Kävin Aikido treeneissä viikottain noin kahden vuoden ajan, kunnes sekin alkoi tuntua pakkopullalta ja lopetin. Aikido on siis itsepuolustus laji joka eroaa esimerkiksi judosta sillälailla, ettei siinä ole ollenkaan hyökkäysliikkeitä. Vaikka laji olikin tuossa ikäluokassa lähinnä "leikkimistä", kyllä sieltä jotain jäi lihasmuistiin. Muutaman kerran esimerkiksi kaatuessa ei ole tarvinnut tulla lankkuna alas vaan on osannut laskeutua pehmeästi.

Urheilulajien ulkopuolellakin on tullut harrastettua monenlaista. Soitin pianoa ala-aste aikoina Raahen musiikkiopistolla muistaakseni kolmisen vuotta. Kuten edellisessä kirjoituksessa mainitsin, se tuntui todella pakkopullalta enkä pitänyt opetuksesta. Pianoa tulee kuitenkin edelleen pimpoteltua sillointällöin jos sellainen jostain löytyy.

Kautta aikojen lempiharrastukseni on kuitenkin ollut partio. Monet kaverini kävivät ala-asteella partiota, mutta jostain syystä äitini ei hyväksynyt tahtoani liittyä partioon. Muutaman vuoden suostuttelun jälkeen sain kuitenkin liittyä ja tästä seurasi monia hyviä muistoja. Harrastin partiota aktiivisesti ala-asteen 3. - 6. vuodet, kunnes kaikki luokkakaverini lopettivat toiminnan ja lopulta itsekkin päädyin eroamaan. Tavallisen partion lisäksi kävin meripartiota ja myöhemmin ylä-asteella liityin myös meripelastus-seuran junnuihin. Sitä tuli harrastettua reilu vuoden verran ja kävin jopa viikon pituisella meripelastusleirillä Turun Pågasarissa ( todellisuudessa mulla ei ole mitään hajua miten se kirjoitetaan.)

Kilke 2010


Nykyään en kuulu mihinkään seuraan. "Harrastuksiin" kuuluu tietokoneiden kanssa värkkäily. Olen innostuntu tietokoneiden rakentamisesta ja olenkin rakentanut ja korjaillut muutaman tietokoneen kavereilleni. Sitä olisi mukava tehdä päivittäin, vaan harrastuksen rahoittaminen on hieman ongelmallista. Itselläni on pahana tapana haluta omaan tietokoneeseen parasta rautaa mitä markkinoilta saa, joten siihenpä sitä rahaa aika paljon kuluu harrastuspuolelta.

keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Musiikista

Musiikki on aina ollut suuri osa elämääni. Ensimmäisiä muistoja minuun vaikuttavasti musiikista täytyy olla ne ajat, kun istuskelin isän Nissan patrollin kyydissä ja levysoittimessa oli aina sama Nightwishin albumi - Oceanborn. Albumi on edelleen mielestäni loistava ja yksi sen vuosikymmenen parhaimpia tuotoksia.

Siinä missä moni tyytyy kuuntelemaan vain yhtä genreä tai alalajia, multa se ei vaan onnistu. Vaikka painotun hyvin paljon metallin puolelle, silti tuntuu, että aina löytyy joku sivugenre mikä innostaa. 

Lähestulkoon kaikki maistuu, mutta silti on jotain musiikkityylejä mitkä eivät mene alas edes pienin annostuksin. Nykyajan popahtavat massateinibiisit ja ug-räppi on jotain, mitä ei vaan jaksa kuunnella, vaikka siitä maksettaisiin. 

Kuuntelen siis musiikkia kokoajan, kirjaimellisesti. Tälläkinhetkellä kirjoittaessa, luurit on päässä ja Spotifystä soi Lamb of godin Blacken the cursed sun. Musiikkia tulee kuunneltua aamulla kouluun valmistautuessa, koulumatkalla, koulussa, kotona ja joskus jopa nukkuessa. Nappikuulokkeet ovat siis päässä lähestulkoon 24/7. Kun Spotify viimevuonna julkaisi käyttäjätilastot, olin heidän mukaan kuunnellut vuonna 2015 enemmän musiikkia kuin 99% Spotifyin muista käyttäjistä.
Tarkka lukija spottaa kuulokejohdon :P


Olen lyötänyt itselle sellaisen malliset kuulokkeet, että voin hiljaa kuunnella musiikkia ja silti kuulla kaikki ympärillä tapahtuvat asiat. Tuntuu, että musiikin kuuluminen taustalla auttaa jopa keskittymään tärkeimpiin asioihin. Omaksi onnekseni kenelläkään Lybeckerin opettajista ei ole mitään sitä vastaan, että pidän kuulokkeita tunneilla, kunhan teen työni. 

Kävin peruskoulun 3. - 9. luokat musiikkiluokkaa. Ala-asteella se erottui muista luokista aika vahvasti. Opettelimme monen soittimen perusteita (huuliharppu, kitara, haitari, piano, trumpetti..) ja pääsimme(..jouduimme) esiintymään 3. - 6. luokkalaisten musiikaalinäytelmässä. Pidän musiikkiluokalle hakemista edelleen hyvänä vaihtoehtona, sillä vaikkei luokkahenkemme ollutkaan lähellekään täydellinen, mulla on edelleen hyviä ystäviä niiltä ajoilta. Ylä-asteella musiikkiluokan edut oli lähinnä ylimääräiset musiikintunnit. 

Vaikka olenkin erittäin kiinnostunut musiikista, en ikinä oikein oppinut soittamaan mitään soitinta. Kävin puolipakotettuna Raahen musiikkiopistolla pianotunneilla jonkun kaksi ja puoli vuotta. Vaikka halusinkin osata soittaa pianoa ja olin innokas opettelemaan erilaisia biisejä, niin pakko-opetus ja itseä epämiellyttävien kappaleiden harjoittelu sai harrastuksen loppumaan. Toisaalta, osaan edelleen soittaa ainakin Linkin Parkin Numb - kappaleen jota kaikki ala-asteen luokkakaverini oppivat vihaamaan, sillä en paljon muuta tehnyt kun soittanut sitä. Ylä-asteen musiikintunneilla opettelin kitaran perussoinnut ja rämpyttelen sitä edelleen joskus. Yksi soitin mitä haluaisin oppia soittamaan on rummut, mutta tämänhetkisessä elämäntilanteessa omien rumpujen hankkiminen ei ole mahdollista. Katsoa sitä sitten joskus.
Joskus tosiaan fanitin kovastikkin Kotiteollisuutta ja Hynysen näkeminen livenä oli aika kova sana.



Ala-aste aikoina muistan lempi bändieni olleen Coldplay ja Kotiteollisuus. Muistan miettineeni, että jos joskus perustan bändin, sen nimeksi tulee Kotiplay. Nykyään lempi bändeihini kuuluu muummoassa: Lamb of God, Meshuggah, Fair to Midland. 

Toivoin pääseväni tänävuonna Lamb of Godin Euroopankiertueen Suomen keikalle, mutta harmillisesti he peruivat koko kiertueen muutama kuukausi sitten Ranskassa tapahtuneen terroristihyökkäyksen takia. En ole ikinä oikeastaan päässyt mihinkään yksittäiselle keikalle, mutta muutamalla festarilla on tullut käytyä. Qstock 2012 ja 2014 ja muutamat raahefestivalit taitavat kuitenkin olla ainoat. Nyt jos raha riittää, niin tarkoitus olisi alkaa käydä enemmän bändien keikoilla. 

Vaikka moni biisi alkaa kyllästyttämään, kun sitä kuuntelee kaksi viikkoa putkeen, mä oon löytänyt silti muutaman poikkeustapauksen:


Tuntuu, etten kyllästy näihin kappaleisiin ikinä. Vaan saapa nähä. :D